Nieuws

STEP-subsidie volledig aangevraagd

Zoals al verwacht werd, is de Stimuleringsregeling energieprestatie huursector (STEP) nu zo vaak aangevraagd, dat deze is uitgeput. Het heeft geen zin meer om een aanvraag in te dienen, aldus de RVO. In totaal is € 395 miljoen aan subsidie beschikbaar, terwijl er voor € 519 miljoen is aangevraagd. Na het bereiken van dit subsidieplafond…

Duurzaamheidskeuring voor woningen Den Bosch

In Den Bosch is onlangs het project ‘Doe het Nu of Nooit’ van start gegaan. Het project is een samenwerking van de gemeente Den Bosch, een hypotheekadviseur, architect, energie-adviseur, aannemer, installateur en een makelaar. Het biedt kopers en verkopers van woningen de mogelijkheid tot een keuring op duurzaamheid van de woning. De verkoop of koop…

De kosten van een aardgasvrije woning

Eén van de doelen van het (nog niet gesloten) nationale Energie- en Klimaatakkoord is dat twee miljoen Nederlandse woningen in 2030 niet meer zijn aangesloten op aardgas. Uiteindelijk moeten zelfs vrijwel alle woningen worden afgesloten van het aardgasnet. Een ambitieuze doelstelling, bedoeld om de uitstoot van kooldioxide drastisch terug te brengen. Maar wat betekent dit…

STEP-subsidie zorgt voor meer duurzaamheid bij corporaties

Een mijlpaal voor de STEP-subsidie: drie woningcorporaties hebben meer dan 7,5 miljoen euro van de STimuleringsregeling EnergiePrestatie huursector aangevraagd. Zij werden daarom onlangs op taart getrakteerd door het ministerie van BZK en het RVO. De corporaties Woonstede (Ede), Woonstad Rotterdam en Wonen Limburg waren de gelukkigen. Woningcorporaties kunnen STEP-subsidie aanvragen voor verduurzaming van hun woningvoorraad.…

Energie-Index en Energielabel gelijk per 29 maart 2018

Vanaf 29 maart 2018 wordt de Energie-Index gekoppeld aan de energielabels. Hiermee moet een einde komen aan de verwarring over de verschillende meetmethoden voor de energieprestatie van woningen. Woningcorporaties zijn verplicht bij de verhuur van een woning aan een nieuwe huurder een energielabel te overhandigen. Dit label is een letter en loopt van A tot en…

Invoering energielabel gesaboteerd?

Oud Europees Energie adviseur geeft ongezouten mening over energielabel Huizenbezitters die met verbazing en ergernis kennis hebben genomen van het lage energielabel van hun huis krijgen bijval van misschien wel de grootste expert op het gebied van energie-efficiëntie in Europa. ‘Een globale bepaling van het energieverbruik van een huis zonder deskundig onderzoek is complete onzin’,…

Nederlanders zorgen voor groener Londen

De Utrechtse startup Proov heeft een Britse aanbesteding gewonnen en gaat het oplaadsysteem leveren voor elektrische bussen in Londen. Met het systeem van Proov is het mogelijk om de e-dubbeldekker draadloos op te laden. De bussen worden straks bij iedere stop bijgeladen. In eerste instantie gaan er vijf van de iconisch rode dubbeldekkers op stroom…

Dé oplossing voor moestuintjes in de grote stad

In grote steden is per definitie een tekort aan ruimte en al helemaal als het erom gaat je eigen groente en planten te kunnen kweken. In een bomvolle stad als Seoel in Zuid-Korea bijvoorbeeld, rijzen de kosten van groente en fruit soms de pan uit, omdat er zoveel mensen wonen dat boerderijen het gewoon niet…

Eerste 500 kilometer Smart Highway in Nederland

Half april werd de eerste 500 meter Smart Highway onthuld op de rijksweg N329 bij het Brabantse Oss. Wat is dit precies? Smart Highway is de zogenaamde slimme snelweg van morgen. Het is het resultaat van intensieve samenwerking tussen bouwer en ontwikkelaar Heijmans en ontwerper Daan Roosegaarde.Opdrachtgevers van deze pilot zijn de gemeente Oss en…

Grote afzetmarkt voor groene producten van Philips

Met de groene producten van Philips kunnen kosten, energieverbruik en CO2 uitstoot verminderd worden. Philips stelt de consument op die manier in staat om een eenvoudige en verantwoorde keuze te maken. Vorig jaar besloeg de omzet uit groene producten van Philips 51% van de totale omzet. Philips heeft haar doelstellingen m.b.t. de energievriendelijke producten vastgelegd…

Duurzame ArenA

De Amsterdam ArenA zet zich er hard voor in om in 2015 per saldo klimaatneutraal te zijn. Op deze manier willen zij een icoon van duurzaamheid worden voor entertainment, sport en business. De Amsterdam ArenA wil een podium zijn voor duurzame innovaties, haar eigen milieu-impact en die van de gehouden evenementen verlagen, een goede buur…

Autarkie in New York

In New York wonen meer mensen dan in heel Nederland. Het is dan ook één van de grootste steden ter wereld. De stad is enorm volgebouwd en, op Central Park na, niet heel erg groen. New York is niet echt zelfvoorzienend terwijl dit wel handig zou zijn aangezien alles opraakt. We spreken over zelfvoorziening als…

Grootste thermische zonnecentrale ter wereld operationeel

De Ivanpah zonnecentrale is de grootste thermische zonnecentrale ter wereld. Deze staat in de woestijn van Californië en heeft voor het eerst stroom geleverd aan het energienet. De ontwikkelaars van dit project, BrightSource Energy en NRG Energy, melden dat dit enorme project nu op het punt staat om voldoende stroom voor 140.000 huishoudens te gaan…

Grachtenpand in 3D-geprint

In Amsterdam-Noord is men begonnen met het construeren van een grachtenpand middels 3D-printing. Om een project van dergelijke grootte te kunnen realiseren wordt er gebruik gemaakt van een enorme mobiele 3D-printer met afmetingen van 2 x 2 x 3,5 meter. Het pand is ontworpen door DUS Architects uit Amsterdam. Vanaf 1 maart wordt het project…

Corporaties zetten in op dakisolatie

Het Rijk heeft met de huursector afgesproken dat alle huurwoningen van woningcorporaties vanaf 2020 energielabel B of beter hebben. Op dit moment worden er allerlei maatregelen genomen door de corporaties om de woningen energiezuiniger te maken. De verbeteringen die op diverse vlakken worden doorgevoerd blijken de laatste tijd voornamelijk gericht te zijn op de isolatiewaarden…

Kosten asbest sanering in de hand houden

Het thema asbest; in principe gaat het erover dat we veilig en gezond kunnen werken, wonen en leven. Voor gebouweigenaren een hot item. Hoe kun je er als gebouweigenaar voor zorgen dat deze veiligheid wordt gewaarborgd zonder overspoeld te worden door protocollen, hoge kosten en een stroom aan onderzoeksfeiten. Hoe kunnen we proberen grip te…

Energiezuinigere huurwoningen

Wat kun je als huurder doen om jouw woning energiezuiniger te maken? Je kunt hierover contact opnemen met de verhuurder, maar je kunt als huurder zelf ook energiebesparende maatregelen nemen. Door middel van voor de hand liggende zaken als de verwarming wat lager zetten of op een lagere temperatuur wasjes te draaien. Voor echt grote…

Tot 35 procent meer rendement door combinatie van warmtepomp en cv-ketel

Recent werd een nieuw verwarmingssysteem gepresenteerd, de Daikin Altherma Hybride: een systeem dat voorziet in een energiezuinige manier van woningverwarming. Op deze manier worden de beste capaciteiten van de vertrouwde cv-ketel en het “groene” van de lucht/water warmtepomp gecombineerd. Door deze technieken te combineren kan het rendement op jaarbasis tot 35 procent hoger liggen dan…

Beter renoveren met houtskeletbouw

  Bestaande woningen zijn voor een groot deel toe aan renovatie. Door houtskeletbouw kan een bestaande woning worden voorzien van een compleet nieuwe schil. De woning maakt daarmee niet alleen een enorme sprong in het energielabel, maar ook in economische levensduur. Houtskeletbouw is een integrale oplossing, met een grote mate van prefabricage. Hierdoor wordt de…

Onderhoud bij corporaties steeds vaker uitbesteed

Het overgrote deel van de woningcorporaties besteedt haar dagelijks onderhoud al tijden uit. Dit wordt vaak uitbesteed aan meerdere aannemers en er zijn corporaties die al jaren geen eigen onderhoudsdienst meer hebben. Nieuw echter is het uitbesteden van het héle proces. Binnen het kader van de kostenverlaging worden steeds meer reparatieverzoeken, service zoeken en een…