Grootste thermische zonnecentrale ter wereld operationeel

De Ivanpah zonnecentrale is de grootste thermische zonnecentrale ter wereld. Deze staat in de woestijn van Californië en heeft voor het eerst stroom geleverd aan het energienet. De ontwikkelaars van dit project, BrightSource Energy en NRG Energy, melden dat dit enorme project nu op het punt staat om voldoende stroom voor 140.000 huishoudens te gaan produceren. De genoemde ontwikkelaars zijn samen met Google ook de eigenaren van de centrale.

Hoe werkt deze reusachtige centrale? Er wordt stroom opgewekt door met 100.000 spiegels zonlicht te concentreren op een toren. Deze enorme concentratie zonlicht wekt In die toren stoom op dat weer gebruikt wordt om een turbine aan te drijven. Er zijn 3 van zulke torens in Ivanpah en het gebied bestrijkt ruim 1400 hectare land in een uithoek van Californië.

Naamloos3Het totale vermogen van deze grootste zonnecentrale is een vermogen van 392 megawatt. Van de totale zonne-energie in de VS wordt 30 procent door deze centrale vertegenwoordigd. Er zitten ook minpunten aan het project; de enorme hoeveelheid spiegels levert problemen op voor vogels en andere dieren. Ondanks dit nadeel is het toch een hele belangrijke doorbraak voor het leveren van schone energie op grote schaal.

 

Altijd op de hoogte blijven?

Geen enkele ontwikkelingen missen in de markt?
Schrijf u hieronder in en blijf op de hoogte!