Autarkie in New York

In New York wonen meer mensen dan in heel Nederland. Het is dan ook één van de grootste steden ter wereld. De stad is enorm volgebouwd en, op Central Park na, niet heel erg groen. New York is niet echt zelfvoorzienend terwijl dit wel handig zou zijn aangezien alles opraakt.

autarkie

We spreken over zelfvoorziening als bewoners in alle opzichten voor hun eigen producten zorgen. Er is dan geen handel met andere gebieden. Er zijn meer mensen op de wereld dan voedsel om iedereen te kunnen voeden. Het wordt dus steeds noodzakelijker om zelfvoorzienend te zijn. Dit wordt mede ingegeven vanuit een instinctmatige reactie. We doelen dan op de steeds verdergaande verstedelijking en globalisering. Volgens filosoof Jozef Keularz is autarkie namelijk een reactie op de verstedelijking, de globalisering en het verlies van een eigen plek. We willen weer grip krijgen op onze primaire behoeften en onze woonomgeving. Nadruk ligt daarbij op slim gebruik van eigen (drink)water, voorziening in eigen energie en het minimaliseren of slim hergebruiken van eigen afval.

Zelfvoorzienend leven nieuwe stijl is toegankelijk voor iedereen, waarbij jouw levensstijl zal moeten worden aangepast aan jouw persoonlijke situatie. Nu weer even terug naar de big Apple; de Terreform Research Group vroeg zich af hoe het eruit zou zien als New York zelfvoorzienend zou zijn. Deze Terreform Research Group is een non-profit organisatie die slimme, hedendaagse ontwerpen en initiatieven in steden promoot met als doel het netwerk van sociaal-ecologisch ontwerp te optimaliseren.

Zij zochten uit hoe zelfstandig New York kan zijn op het gebied van eten, afval, water, mobiliteit, de bouw, luchtkwaliteit, productie en lokale klimaat-regeling. Het 6 jaar durende project richtte zich op het bieden van nieuwe ideeën en het voorstellen van grote veranderingen die de stad nodig heeft om onafhankelijk te zijn van externe bronnen. In eerste instantie was het doel van het project het transformeren van Manhattan, Brooklyn, Queens, The Bronx en Staten Island. Uiteraard hoopt Terraform dat hun ideeën en oplossingen ook nuttig zullen zijn voor andere steden die hun ecologische voetafdruk willen verkleinen.

Altijd op de hoogte blijven?

Geen enkele ontwikkelingen missen in de markt?
Schrijf u hieronder in en blijf op de hoogte!