Grachtenpand in 3D-geprint

In Amsterdam-Noord is men begonnen met het construeren van een grachtenpand middels 3D-printing. Om een project van dergelijke grootte te kunnen realiseren wordt er gebruik gemaakt van een enorme mobiele 3D-printer met afmetingen van 2 x 2 x 3,5 meter. Het pand is ontworpen door DUS Architects uit Amsterdam. Vanaf 1 maart wordt het project opengesteld voor publiek. Vanaf dit eerste weekend van maart kan men de bouw komen bekijken van het 3D-geprinte grachtenpand.

Door de initiatiefnemers van het project is een samenwerkingsverband van drie jaar aangegaan om het bouwwerk te realiseren en te pionieren op het gebied van onder meer materiaalinnovatie en nieuwe regelgeving. Dit werd vorige week door de ontwerper en de ontwikkelaar bekendgemaakt. Er was op vrijdag 10 januari een eerste officiële bijeenkomst van de samenwerkende partijen op de bouwplaats aan de Tolhuisweg in Amsterdam.

Alle diverse partners die hun bijdrage leveren aan dit project hebben zo hun eigen overwegingen om dit te doen. Lijmen- en coatingproducent Henkel bijvoorbeeld wil graag een innovatief en duurzaam 3D-printmateriaal gaan ontwikkelen voor de bouw. Er wordt nog niet bekendgemaakt om wat voor materiaal het gaat, wel laat men weten dat er steeds zal worden ‘doorontwikkeld’ aan het materiaal. Dit geldt niet alleen voor het materiaal, maar ook voor het grachtenpand zelf. Er wordt dus niet gewerkt aan één model, maar er wordt constant gezocht naar verbetering en naar nieuwe mogelijkheden. Zo grijpt bouwpartner Heijmans het project bijvoorbeeld aan om nieuwe bouwtechnieken op het gebied van 3D-printen te onderzoeken.

Het project wordt ondersteund Stichting Doen en het Amsterdams Fonds voor de Kunsten. Er wordt door gemeente Amsterdam bekeken welk effect de nieuwe digitale maakindustrie heeft op werkgelegenheid en bouwregelgeving. De partners van Amsterdam Smart City (www.amsterdamsmartcity.com) onderzoeken hoe het printproces intelligenter kan worden gemaakt. De printer waarmee het grachtenpand wordt geprint wordt de Kamermaker genoemd. Het is eebn grote mobiele 3D-printer en deze kan gehele interieurs printen met afmetingen van 2 x 2 x 3,5 meter.

Het huis is ontworpen met verschillende kamers. Deze kamers worden allemaal afzonderlijk geprint op de bouwplaats. Daarna worden ze samen geassembleerd tot één grachtenpand. Het voordeel van deze manier van werken is dat de kamers op deze manier goed kunnen worden getest op allerhande sterkte- en veiligheidsaspecten. Iedere kamer wordt geprint uit een of meerdere onderdelen en deze worden daarna aan elkaar geschakeld. Op de bouwplaats staat een geprinte maquette schaal 1:20. Exact deze zelfde printbestanden worden ook gebruikt om schaal 1:1 te printen.

De bouwplaats is tot ‘bouw-expo’ omgedoopt. Zoals eerder vermeld kan de realisatie van het grachtenpand door het publiek vanaf maart bezocht worden. Daarnaast worden de 3D-geprinte resultaten er tentoongesteld en getest. De woordvoerder van DUS architecten laat weten dat het publiek het project kan sponsoren middels het kopen van een entreekaartje.

Altijd op de hoogte blijven?

Geen enkele ontwikkelingen missen in de markt?
Schrijf u hieronder in en blijf op de hoogte!