Half april werd de eerste 500 meter Smart Highway onthuld op de rijksweg N329 bij het Brabantse Oss. Wat is dit precies? Smart Highway is de zogenaamde slimme snelweg van morgen. Het is het resultaat van intensieve samenwerking tussen bouwer en ontwikkelaar Heijmans en ontwerper Daan Roosegaarde.Opdrachtgevers van deze pilot zijn de gemeente Oss en de provincie Noord-Brabant, initiatiefnemers van de N329 Weg van de Toekomst en de proef is mede tot stand gekomen dankzij advisering en financiering door het bkkc, Brabants kenniscentrum kunst en cultuur. In 2014 zal deze pilot zich internationaal uitbreiden.
Centraal in het concept staan de thema’s duurzaamheid, veiligheid en beleving. Deze drie themas zijn uitgewerkt in de nieuwste technieken op het gebied van energie en licht. Er werd sinds de jaren ’80 al nagedacht over interactieve, intelligente wegen. Hierbij was het uitgangspunt echter altijd de auto. Heijmans en Studio Roosegaarde hebben het project ambitieus aangepakt door het wegdek te innoveren met designs als ‘Glow-in-the-dark Belijning’, ‘Dynamische Verf’, ‘Interactief Licht’ en ‘Electric Priority Lane’. De weg is duurzaam en interactief gemaakt door het gebruik van slimme verlichting, energie te oogsten en verkeerstekens in te zetten die zich aanpassen aan de wegsituatie. Een verandering in het imago van groezelig asfalt.
Naast zelf oplichtende belijning bestaat het smart highway concept uit sneeuwvlokken die als symbolen op het wegdek aangeven wanneer er door vorst gladheid kan ontstaan. De verlichting die voor deze weg gemaakt is, gebruikt de luchtverplaatsing van passerende auto’s om de weg te verlichten. Ook is er een aparte weghelft gecreëerd die middels inductie elektrische auto’s kan opladen tijdens het rijden.
Het beste uit twee werelden wordt in dit project naar boven gehaald door de combinatie van twee totaal verschillende bedrijven: design en interactiviteit van Studio Roosegaarde aan de ene kant en specialistische kennis en de ervaring van Heijmans aan de andere kant. Beide bedrijven hadden één gemeenschappelijk doel: het innoveren van het Nederlandse landschap. Deelnemen aan dit project heeft voor Heijmans het doel om haar klanten, partners, branchegenoten en andere relaties te inspireren en uit te nodigen samen na te denken over de mobiliteit van morgen.
Internationaal is er veel belangstelling voor het concept van een smart highway, omdat het een vernieuwende aanpak is. Door het gebruik van de ‘Glowing Lines’ bijvoorbeeld wordt de weg duurzaam, veiliger én mooier gemaakt. De lichtgevende belijning laadt zichzelf overdag op en gebruikt die energie in het donker om licht te geven. Het is een duurzaam alternatief voor plekken waar geen conventionele verlichting aanwezig is. Daarnaast geeft het automobilisten veel houvast, omdat het verloop van de weg veel duidelijker te zien is.
Altijd op de hoogte blijven?
Geen enkele ontwikkelingen missen in de markt?
Schrijf u hieronder in en blijf op de hoogte!