De Amsterdam ArenA zet zich er hard voor in om in 2015 per saldo klimaatneutraal te zijn. Op deze manier willen zij een icoon van duurzaamheid worden voor entertainment, sport en business. De Amsterdam ArenA wil een podium zijn voor duurzame innovaties, haar eigen milieu-impact en die van de gehouden evenementen verlagen, een goede buur zijn en een positieve stimulans vormen voor de economie. Daarnaast is het doel om samen met anderen de duurzame impact te vergroten. Windenergie, een duurzame klimaatregeling en een nieuw zonnedak bijna zo groot als het voetbalveld gaan ervoor zorgen dat deze doelstellingen gerealiseerd kunnen worden.
Een van de energiepartners van de ArenA is Nuon. Samen werken zij al jaren aan de ontwikkeling van duurzame energieoplossingen, bij voorkeur van Nederlandse bodem. Zo tekende het stadion al een contract voor Nederlandse windenergie, dat via Nuon gekoppeld is aan windpark Oudendijk. Daarnaast wordt de restwarmte van een gascentrale nabij Diemen gebruikt om onder meer de kantoren, de zalen en grasmat in het stadion te verwarmen. Voor zogenaamde “schone koeling”wordt koud water gepompt uit de Nieuwe Meer en de Ouderkerkerplas. Dat wordt daarna naar een ‘koudecentrale’ getransporteerd. Hierin koelt het koude water uit de plassen het transportwater dat via gesloten leidingen de temperatuur in kantoren en vergaderzalen regelt. Dit proces heeft geen enkel effect op het milieu; het water uit de plassen wordt gewoon weer teruggepompt.
De rest van de energie die het stadion nodig heeft, gaat de ArenA zelf opwekken met een zeldzaam groot zonnedak. Dit dak zal op jaarbasis ongeveer 930.000 kWh aan elektriciteit opleveren.Een hoeveelheid die gelijk is aan het jaarlijks verbruik van 270 huishoudens en tien procent van het complete jaarlijkse stroomverbruik van de ArenA. Om een energieproductie van dergelijke omvang te kunnen bewerkstelligen zijn over het dakoppervlak van 9.000 m² maar liefst 4.200 panelen nodig! Als dit gerealiseerd is hoort de ArenA straks bij een van de grootste zonnestadions van Europa.
Door het gebruik van de zonnepanelen zal een CO2 uitstoot worden voorkomen van 430 ton. Dat is vergelijkbaar met de jaarlijkse uitstoot van 180 auto’s. De Amsterdam ArenA was al eerder van plan om duurzame maatregelen te nemen, maar kreeg de financiering voor de investering eerder nog niet rond. In oktober 2013 echter werd het Amsterdams Klimaat en Energiefonds opgezet. Doordat dit fonds leningen, garanties en aandelenkapitaal verstrekt, kan de ArenA het zonnedak rendabel installeren en exploiteren.
Altijd op de hoogte blijven?
Geen enkele ontwikkelingen missen in de markt?
Schrijf u hieronder in en blijf op de hoogte!