Nieuws

Duurzame Daken in Amsterdam e.o.

Stichting Ymere is actief in de metropoolregio Amsterdam, met als kerngemeenten Almere, Amsterdam, Haarlem en Haarlemmermeer. De corporatie bezit ongeveer 85.000 verhuureenheden en is daarmee een van de grootste woningcorporaties in Nederland. Duurzame Daken In 2017 isoleerde het Dakteam van Ymere bij zo’n 40 complexen het dakoppervlak. Dit gebeurde bij complexen in onder meer Amsterdam,…

Opvolger STEP: RVV Verduurzaming

De opvolger van STEP is bekend: RVV Verduurzaming. Verhuurders met meer dan 50 woningen kunnen vanaf begin 2019 een project aanmelden voor de Regeling Vermindering Verhuurderheffing Verduurzaming (RVV Verduurzaming). Met deze regeling krijgt men geen subsidie, maar fiscaal voordeel. Er zijn diverse verschillen, maar ook overeenkomsten tussen RVV en STEP. Op dit moment is RVO.nl…

Bij energiebesparende maatregelen hogere NHG-grens

In 2019 kan een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) worden afgesloten tot een maximale prijs van € 290.000. Zijn er echter energiebesparende maatregelen, dan wordt de NHG-grens hoger volgend jaar: maximaal € 307.400. Door de verhoging komt een groter deel van de kopers in aanmerking voor een NHG-hypotheek. Energiebesparende maatregelen zijn niet alleen duurzaam,…

Onderzoek naar brandgevaar zonnepanelen

Onlangs bleek uit onderzoek van RTL Nieuws dat er een toename is van het aantal branden met zonnepanelen. RTL inventariseerde 21 branden met zonnepanelen in 2018. Het werkelijke aantal branden zou nog hoger kunnen liggen, omdat de branden momenteel niet goed worden geregistreerd. Volgens de NEN (Nederlands Normalisatie Instituut) voldoen veel zonnepaneleninstallaties niet aan de…

Europees innovatieprogramma toont aan: energieneutrale wijk is mogelijk

Nederland heeft meegedaan aan het Europese innovatieprogramma REnnovates. Hierbij zijn, sinds de start in 2015, 249 bestaande Nederlandse huurwoningen getransformeerd naar gasloze nul-op-de-meter woningen. Ook België, Spanje en Polen hebben vergelijkbare verduurzamingen uitgevoerd. Het programma richtte zich dan ook op onderzoek naar de mogelijkheden bestaande woonwijken op een slimme en toekomstbestendige wijze energieneutraal te maken.…

2660 boetes uitgedeeld door ontbrekend energielabel

De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft onlangs bekend gemaakt voor 1,1 miljoen euro aan boetes uitgedeeld te hebben aan huiseigenaren die bij de verkoop van hun huis geen energielabel hebben aangevraagd. Het energielabel is sinds 2015 verplicht voor iedere huiseigenaar die zijn huis verkoopt. Is het energielabel er niet bij verkoop, dan kan de huiseigenaar…

Opvolger van STEP wordt heffingsvermindering

Deze zomer werd bekend dat de STEP-subsidie volledig was aangevraagd. Toch is er daarna nog 150 miljoen méér subsidie aangevraagd door woningcorporaties. De kans om nu nog STEP-subsidie te ontvangen, is daarmee nihil geworden. Inmiddels wordt druk gesproken over de opvolger van STEP. Het is de bedoeling dat dit een vermindering voor verduurzaming op de…

Amsterdamse huurders krijgen subsidie voor duurzaam wonen

Al langere tijd kunnen woningeigenaren uit Amsterdam bij de gemeente een subsidie en/of lening krijgen om hun woning duurzaam te maken. Nu kunnen ook Amsterdamse huurders bij de gemeente subsidie krijgen om bijvoorbeeld hun woning gasvrij te maken. De Energielening, waarmee geld kan worden geleend voor bijvoorbeeld zonnepanelen, is nu ook beschikbaar voor huurders in…

Merendeel Nederlandse hotels niet duurzaam genoeg

Meer dan 75 procent van de Nederlands hotels zijn nog niet duurzaam genoeg. Slechts een kwart van alle hotels heeft energielabel C of hoger. Dit blijkt uit een onderzoek van ABN AMRO onder 266 grotere hotels. Hierdoor laten de hotels kansen liggen: steeds meer bedrijven en particulieren geven de voorkeur aan een duurzame overnachting. Ook…

Harlingse corporatie verduurzaamt woningen zonder huurverhoging

Woningcorporatie De Bouwvereniging in Harlingen is, net als alle andere Nederlandse woningcorporaties, bezig met het verduurzamen van haar woningbezit. Maar waar dit bij andere corporaties vaak doorberekend wordt aan de huurders, combineert De Bouwvereniging het geplande onderhoud met energetische maatregelen en het installeren van zonnepanelen op bijna haar complete woningbezit. Door slim gebruik te maken…

Beter energielabel zorgt voor een hogere verkoopprijs woningen

Een beter energielabel is bij de verkoop van een woning vaak duizenden euro’s waard. Uit onderzoek van Calcasa bleek deze week dat huizen met een hogere milieuscore een gemiddeld 2% hogere verkoopprijs hebben. Dat is bij een gemiddelde woningwaarde zo’n 6000 euro. Hoe beter het energielabel, hoe hoger het verschil in verkoopprijs. Indien een energielabel…

NEN 8025: de nieuwe norm voor veiligheid van installaties in woningen

De NTA 8025 wordt een nationale norm: NEN 8025. NEN, Uneto-VNI en TVVL hebben samen met inspectiebedrijven, brandweer, opleiders, leveranciers en woningbouwcorporaties anderhalf jaar gewerkt aan deze ‘woning-APK’. Met de NEN 8025 kunnen installateurs een algemene periodieke keuring (APK) voor de installaties in woningen uitvoeren. De NEN 8025 beoordeelt de veiligheid van bestaande technische installaties…

Duurzame renovatie van huurwoningen loopt achter

De sociale huursector in 2020 gemiddeld op een energielabel B, dat was de afspraak tussen woningcorporaties en de Rijksoverheid. Nu blijkt dat deze afspraak bij lang na niet gehaald zal worden. Grotere renovaties en betere planning zijn hiervoor nodig, zo concludeert een promovendus van TU Delft in haar promotieonderzoek. Faidra Filippidou onderzocht hoeveel huurwoningen de…

Niet alle geldverstrekkers werken mee aan energiebesparing

Uit recent onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat huizenkopers bij een kwart van de geldverstrekkers ‘nee’ op rekest krijgen wanneer zij (de wettelijk toegestane) 106% willen lenen om zo hun nieuwe woning energiezuiniger te maken. 30% van de geldverstrekkers wil klanten wel meer lenen, maar berekent daarvoor een renteopslag over het hele hypotheekbedrag.Vereniging Eigen…

Provincie Noord-Holland gaat circulair bouwen

De provincie Noord-Holland en brancheorganisatie Bouwend Nederland gaan samen circulair bouwen. In een samenwerkingsagenda zijn de afspraken hiervoor vastgelegd. Circulair bouwen gaat over de herbruikbaarheid van gebouwen, bouwelementen en bouwmaterialen. Deze worden hoogwaardig opnieuw ingezet en daarmee kan uitputting van grondstoffen worden voorkomen. De plannen van de provincie Noord-Holland en Bouwend Nederland kunnen helpen bij…

Meer dan de helft van alle kantoorgebouwen zijn niet energiezuinig genoeg

Vanaf 1 januari 2023 moeten alle kantoorgebouwen een energielabel C of hoger hebben. Echter, meer dan de helft van alle panden voldoen nog niet aan de norm, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hierdoor dreigen duizenden bedrijven in 2023 uit hun kantoor te worden gezet. Veel eigenaren en huurders weten nog onvoldoende van de wet…

Maastricht bouwt duurzame wijk ‘bovenop’ snelweg A2

Sinds vorig jaar ligt de snelweg A2, die voorheen dwars door Maastricht heen liep, voor een groot deel ondergronds. Resultaat hiervan is dat de stad Maastricht weer meer één geheel is geworden. Waar voorheen de snelweg de stad doorkruiste, wordt nu gewerkt aan een bijzondere woonwijk: de Groene Loper. Een ambitieus project, waarbij veel aandacht…

Gebouwen in Nederland kunnen in 7 jaar tijd 50% energiezuiniger

Onlangs presenteerde de Dutch Green Building Council (DGBC) het Deltaplan Duurzame Renovatie, ontwikkeld door ruim 60 grote marktpartijen. Het is een meerjarig verduurzamingsprogramma voor onder meer winkels, kantoren, logistieke centra en maatschappelijk vastgoed, waaronder scholen en zorg. Dit alles om op tijd te kunnen voldoen aan de doelstelling van het klimaatakkoord van Parijs. Met dit…

‘Menukaart’ voor verduurzaming van huurwoningen Eindhoven

Het Duurzaamheidspact Eindhoven (bestaande uit meerdere partijen omtrent wonen) komt met een proef met een duurzame ‘menukaart’. Hiermee kunnen huurders in Eindhoven makkelijk kiezen voor duurzame oplossingen voor hun woning. Het Duurzaamheidspact hoopt hiermee de verduurzaming van huurwoningen te versnellen. De achtergrond van dit initiatief ligt in het idee dat woningcorporaties en gemeente zodanig gaan…

CV-installateurs laten kansen liggen bij energieadvies

Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat vrijwel alle (97,5%) van de CV-installateurs zijn klanten niet over duurzame alternatieven voor de CV-ketel informeert. Een gemiste kans, aldus de vereniging. Duurzaamheid is voor veel huiseigenaren een belangrijk onderwerp, zeker nu steeds meer over aardgasvrije woningen wordt gesproken. CV-installateurs zouden hierin een verantwoordelijkheid kunnen nemen door…