Zonnepanelen en woningisolatie meest rendabele investeringen

Voor woningeigenaren zijn zonnepanelen en woningisolatie de meest rendabele investeringen voor hun woning. Dat blijkt uit onderzoek van het ING Economisch Bureau. Hierin constateren zij dat het energieverbruik verlagen en zelf duurzame elektriciteit opwekken de meest rendabele maatregelen zijn voor eigenaren.

In het onderzoek is nagegaan hoe de energiekosten zich ontwikkelen als huiseigenaren hun woning niet verduurzamen. Ook is gekeken naar of het loont om in zonnepanelen, goede woningisolatie, een hybride of elektrische warmtepomp en een aansluiting op een warmtenet te investeren. De conclusies zijn dat goede woningisolatie en zonnepanelen (zonder subsidie) vaak nu al lonen.

Als een woningeigenaar tot aan 2030 niets doet om zijn woning te verduurzamen, nemen de jaarlijkse energiekosten volgens de onderzoekers tussen nu en 2030 gemiddeld met 13 procent toe. De energieheffingen nemen volgens de onderzoekers per saldo toe door de verhogingen van de energiebelasting op aardgas en de Opslag Duurzame Energie.

Bron: ING Economisch Bureau

Altijd op de hoogte blijven?

Geen enkele ontwikkelingen missen in de markt?
Schrijf u hieronder in en blijf op de hoogte!