Duurzame bouwmaterialen van schimmels: op de Universiteit Utrecht gaan ze ermee testen. Onder het project genaamd ‘Fungar’ gaat wetenschappers uit Utrecht, samen met collega’s uit andere Europese landen, de mogelijkheden om schimmels in bouwmaterialen te verwerken onderzoeken.
In Utrecht worden nieuwe, duurzame bouwmaterialen ontwikkeld die geproduceerd worden met schimmels, in het bijzonder met mycellium. Dat is het netwerk van alle draden van een schimmel en kan gezien worden als de wortels van een paddenstoel. Mycellium is een restproduct uit de champigonteelt en vormt weer de basis van biocomposieten, het bouwmateriaal. Het is de bedoeling dat de bakstenen van schimmels niet alleen stevig en geluidswerend zijn, maar zich ook kunnen aanpassen aan de omstandigheden.
Er is zelfs het idee de schimmeldraden elektrisch te laden, zodat er sensoren in geplaatst kunnen worden. Het gebouw wordt dan een voelend en adaptief systeem: als het warm is, wordt het poreus, als het koud is, werkt het materiaal isolerend. Het totale project krijgt 2,85 miljoen euro aan Europees onderzoeksgeld. Daarvan gaat 720.000 euro naar Utrecht, dat de kennis van schimmels levert.
Bron: RTV Utrecht
Altijd op de hoogte blijven?
Geen enkele ontwikkelingen missen in de markt?
Schrijf u hieronder in en blijf op de hoogte!