Veilig Verwarmen

Open verbrandingstoestellen zijn tegenwoordig eigenlijk onverantwoord. Jaarlijks overlijden in Nederland mensen aan de gevolgen van koolmonoxidevergiftiging. Oude verwarmingsketels vervangen door gesloten toestellen biedt echter uitkomst. In Amsterdam was het project voor Veilig Verwarmen in opdracht van Ymere een enorm succes. Nu is het de beurt aan Haarlem.

De oplossing

De beste oplossing om koolmonoxide de baas te zijn is de vervanging van het open toestel door een moderne CV-installatie. Het voordeel van een gesloten toestel is dat er sprake is van een aanvoerkanaal én een rookkanaal. Zodoende kunnen er geen rookgassen vrijkomen, wat bij open installaties wel het geval is. Nadat de nieuwe toestellen zijn aangebracht, inspecteert Woning Advies Nederland de woning voor onder andere de nieuwe Energie-Index. Dit allemaal in het kader van energiezuinigheid en duurzaamheid. De klant ziet daardoor direct wat voor positieve effecten het aanbrengen van een nieuwe ketel heeft ten opzichte van de verouderde verbrandingstoestellen.

Koolmonoxide

Koolmonoxide is gevaarlijker dan menigeen misschien denkt. Het is onzichtbaar, maar wel giftig. Bij een slechte ventilatie kan koolmonoxide blijven hangen. En dus is het gevaarlijk. Wanneer er onvoldoende afvoer van zuurstof is voor een juiste verbranding, komt deze schadelijke stof vrij. Als de vlam in een toestel geel is in plaats van blauw, dan weet je dat er iets niet goed is. Koolmonoxide kan leiden tot lichamelijke klachten als hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid.