Onderzoek naar brandgevaar zonnepanelen

Onlangs bleek uit onderzoek van RTL Nieuws dat er een toename is van het aantal branden met zonnepanelen. RTL inventariseerde 21 branden met zonnepanelen in 2018. Het werkelijke aantal branden zou nog hoger kunnen liggen, omdat de branden momenteel niet goed worden geregistreerd. Volgens de NEN (Nederlands Normalisatie Instituut) voldoen veel zonnepaneleninstallaties niet aan de basisvoorwaarden.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft op initiatief van Holland Solar en Uneto-VNI daarom besloten een onderzoek uit te voeren naar de oorzaken van deze branden. Hieruit moet blijken of de oorzaak het zonnepaneel, de installatie of iets anders betreft. Het onderzoek zal waarschijnlijk door ECN, onderdeel van TNO, worden uitgevoerd.

Uneto-VNI laat weten al jaren te pleiten voor een verplichte opleveringsinspectie en een verplichte APK-keuring voor álle installaties in woningen, dus ook zonnepanelen. De recent ontwikkelde NEN 8025 norm kan hiervoor goed worden ingezet en maakt een woning APK goed mogelijk. UNETO-VNI vindt dat woningcorporaties en woningeigenaren de installaties in huis regelmaat moeten laten controleren. Met de woning-APK kunnen ongelukken worden voorkomen.

Woning Advies Nederland heeft ruim 10 jaar ervaring met keuringen van technische installaties in woningen, ook met de woning APK. WAN ontzorgt door haar klanten in het hele proces vrijwel al het werk uit handen te nemen. Meer weten? Wij helpen u graag verder! Onze accountmanager Mieke Haantjes kan u alles vertellen over de mogelijkheden. Zij is bereikbaar via 0345-729000 of miekehaantjes@woningadviesnederland.nl.

Bron: Installatie.nl

Altijd op de hoogte blijven?

Geen enkele ontwikkelingen missen in de markt?
Schrijf u hieronder in en blijf op de hoogte!