NEN 8025: de nieuwe norm voor veiligheid van installaties in woningen

De NTA 8025 wordt een nationale norm: NEN 8025. NEN, Uneto-VNI en TVVL hebben samen met inspectiebedrijven, brandweer, opleiders, leveranciers en woningbouwcorporaties anderhalf jaar gewerkt aan deze ‘woning-APK’.

Met de NEN 8025 kunnen installateurs een algemene periodieke keuring (APK) voor de installaties in woningen uitvoeren. De NEN 8025 beoordeelt de veiligheid van bestaande technische installaties en technische voorzieningen in woningen. Het gaat hierbij om installaties of technische voorzieningen met gas en water en om elektra. Bouwkundige voorzieningen vallen niet onder de norm. Daarvoor zijn de eisen al in andere normen vastgelegd. Meer informatie is terug te vinden op de site van NEN.

Voorzitter Doekle Terpstra van Uneto-VNI: “Installaties worden complexer, worden tussentijds aangepast of niet goed onderhouden. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren en woningbrand, waterschade, elektrocutie of koolmonoxidevergiftiging veroorzaken. Met de woning-APK kunnen we veel ongelukken voorkomen. Met NEN 8025 hebben we daar nu een eigentijdse norm voor, gebaseerd op de actuele stand van de techniek.”

Is de NEN 8025 verplicht?

De NEN 8025 is door de overheid niet verplicht gesteld. Toepassing van de norm is voor woningverhuurders echter wel een methode om aan te tonen dat zijn aan de zorgplicht voor de veiligheid van de huurders voldoen. Deze plicht is namelijk wel wettelijk vastgelegd. Ook particuliere woningeigenaren zijn wettelijk verantwoordelijk voor de veiligheid in en om hun huizen.

NEN 8025 woningkeuring

Woning Advies Nederland heeft ruim 10 jaar ervaring met keuringen van technische installaties in woningen. WAN ontzorgt door haar klanten in het hele proces vrijwel al het werk uit handen te nemen. Meer weten? Wij helpen u graag verder! Onze accountmanager Dylan Bosman kan u alles vertellen over de mogelijkheden. Hij is bereikbaar via 0345-729000 of dylanbosman@woningadviesnederland.nl.

Bron: Installatie.nl

Altijd op de hoogte blijven?

Geen enkele ontwikkelingen missen in de markt?
Schrijf u hieronder in en blijf op de hoogte!