Merendeel Nederlandse hotels niet duurzaam genoeg

Meer dan 75 procent van de Nederlands hotels zijn nog niet duurzaam genoeg. Slechts een kwart van alle hotels heeft energielabel C of hoger. Dit blijkt uit een onderzoek van ABN AMRO onder 266 grotere hotels. Hierdoor laten de hotels kansen liggen: steeds meer bedrijven en particulieren geven de voorkeur aan een duurzame overnachting.

Ook vanuit de overheid neemt de druk toe. Veel hotels hebben nog geen door de overheid erkend energielabel. Zij weten niet dat dit officieel moet worden ingediend, of voelen geen noodzaak het label te laten erkennen. Een energielabel voor hotels is echter sinds 2015 verplicht. De kans is groot dat de overheid binnen afzienbare tijd strengere eisen gaat stellen aan hotels.

Volgens het onderzoek kunnen hotels met redelijk eenvoudige maatregelen het energieverbruik verminderen. Denk aan LED-verlichting en klimaatoptimalisatie. Hiermee zou het aantal hotels met een label C verdubbelen. Ook zonnepanelen of een warmtepomp zouden hoteliers kunnen overwegen. Geen van deze maatregelen zijn namelijk afhankelijk van het bouwjaar van een hotel.

Bron: Misset Horeca

Altijd op de hoogte blijven?

Geen enkele ontwikkelingen missen in de markt?
Schrijf u hieronder in en blijf op de hoogte!