Hoe ouder de stad, hoe lager het gemiddelde energielabel van de woningen. Dat blijkt uit onderzoek van ingenieursonderzoeksbureau Sweco. In de grootste Nederlandse gemeenten heeft minder dan 40% van de woningen en gebouwen een energielabel B of hoger. Dit komt voort uit de openbare data van energielabels van RVO die Sweco hiervoor heeft gebruikt. Overigens heeft slechts 45% van de woningvoorraad een geregistreerd energielabel.
Van de 15 grootste steden is alleen Almere een uitzondering; daar heeft 60% een label B of hoger. Dat komt vooral doordat Almere een nieuwe stad is, waar relatief veel goed geïsoleerde woningen staan. Het heeft geen oud stadscentrum met woningen die moeilijk te verduurzamen zijn. Nummers twee en drie zijn Amersfoort en Utrecht. Steden met weliswaar een oud stadcentrum, maar ook relatief grote en nieuwe uitbreidingswijken uit de Vinex-tijd, zoals Leidsche Rijn en Vathorst.
Hekkensluiter is de gemeente Groningen, waar minder dan eenvijfde van de woningen label B of hoger scoort. Gemeenten als Rotterdam, Apeldoorn en Eindhoven, met veel naoorlogse bouw, hebben vooral woningen met label C en D. Amsterdam en Den Haag juist de meeste vooroorlogse of negentiende eeuwse woningen die meestal een nog lager label hebben. Dit alles toont al dat er nog veel stappen te maken zijn in de verduurzaming van Nederland.
Bron: Binnenlands Bestuur
Altijd op de hoogte blijven?
Geen enkele ontwikkelingen missen in de markt?
Schrijf u hieronder in en blijf op de hoogte!