Kleine, stille en betaalbare nieuwe wind turbine

Eind mei werd in het Innovation Dock van de RDM Campus in Rotterdam de Liam F1 geïntroduceerd, een innovatieve en geluidsarme windturbine. De Liam F1 Urban Wind Turbine heeft een hoog rendement, hij heeft een diameter van 1,5 meter en weegt 55 kilogram. Deze eigenschappen maken de turbine geschikt om aan bijna iedere gevel en op bijna ieder dak geplaatst te worden. Doordat de turbine niet meer dan 45 decibel geluid produceert is hij zeer geschikt voor in de stedelijke omgeving. Het minimale geluid wat geproduceerd wordt valt weg in de achtergrondgeluiden van een stad. Voor plaatsing is overigens meestal wel een vergunning nodig.

 

The-LIAM-OP-mast-in-plantsoen - Kleine, stille ....Het ontwerp is gebaseerd op de tekeningen, methoden en theorieën van de Griekse wiskundige Archimedes. De cirkelvormige bladen worden als spiralen in elkaar gewikkeld en uitgevouwen zodat er een driedimensionale conische turbine ontstaat. In de afgelopen jaren zijn 48 verschillende uitvoeringen getest in een windtunnel.

De Liam F1 haalt maar liefst 80% van de beschikbare energie uit wind. Normale windmolens kennen een drukverschil voor en achter de rotorbladen. De vorm van de Liam F1 zorgt ervoor dat dit niet zo is, waardoor het rendement veel hoger is. Zelfs als de wind onder een hoek van 60 graden in de rotor waait dan gaat de windturbine draaien. Volgens de Nederlandse bedenkers Richard Ruijtenbeek en Marinus Mieremet zal de windturbine in Nederland tussen de 300 en 2.500 kilowattuur per jaar opwekken. Hierbij is uitgegaan van plaatsing op het dak van een tien meter hoog rijtjeshuis. Hij is zeer goed te combineren met zonnepanelen en daardoor ideaal voor de perfecte mix van wind en zon op je dak zodat wanneer er geen wind en zon is, je dit weer uit de batterijen haalt.

De bedenkers van deze kleine innovatie, The Archimedes, werkten ruim 11 jaar aan de ontwikkeling. De bijzondere vorm van de turbine is gebaseerd op een nautilusschelp. De verhoudingen van deze schelp komen precies uit op de gulden snede. Deze maatverhouding is verwerkt in de windturbine. De turbine kost ongeveer 4.000,- euro. Er is ook een Liam-mini beschikbaar met een doorsnede van 75 centimeter. De doelgroepen voor deze Nederlandse uitvinding zijn huishoudens en de private en publieke sector.

Bron: www.bouwwereld.nl / Margriet Brus
www.thearchimedes.com

Altijd op de hoogte blijven?

Geen enkele ontwikkelingen missen in de markt?
Schrijf u hieronder in en blijf op de hoogte!