De invoering van de BENG (Bijna EnergieNeutrale Gebouwen)-eisen en de bijbehorende bepalingsmethode NTA 8800 wordt uitgesteld van 1 juli 2020 naar 1 januari 2021. Dat heeft minister Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gisteren in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Dit betekent dat tot 31 december 2020 de huidige Energie-Index geldig blijft.
Het uitstel is door diverse partijen aangevraagd vanwege vertraagde aanlevering van de benodigde software, die nodig is om de BENG-eisen te berekenen. De software was eind 2019 nog niet gereed, vooral door de uitgebreide en genuanceerde bepalingsmethode voor de energieprestatie van gebouwen (NTA 8800). Omdat dezelfde bepalingsmethode en rekensoftware nodig is om het nieuwe energielabel te kunnen berekenen wordt die ook per 1 januari 2021 ingevoerd. Het nieuwe energielabel wordt gebaseerd op het primair fossiel energiegebruik in kWh per m2 per jaar en geeft een genuanceerder beeld van de energieprestatie van een woning of gebouw.
NTA 8800 zal worden gebruikt om de energieprestatie van zowel nieuwbouw als bestaande bouw uit te rekenen. Voor nieuwbouw is van belang dat aan de BENG (Bijna EnergieNeutrale Gebouwen)-eisen wordt voldaan. Indien aanwezig maken ook gebiedsmaatregelen voor energie- en warmtelevering deel uit van de energieprestatie van een gebouw. De energieprestatie van bestaande gebouwen zal vanaf 1 januari 2021 ook met de NTA8800 worden bepaald, dus het energielabel of de Energie-index. Via de NEN is de definitieve NTA 8800 norm gratis te downloaden.
Bron: RVO
Altijd op de hoogte blijven?
Geen enkele ontwikkelingen missen in de markt?
Schrijf u hieronder in en blijf op de hoogte!