Het belang van een veilige bouwsituatie in een woning

Elke vastgoedbeheerder streeft naar verbetering in zijn of haar woningvoorraad. Maar doet u dit op een verantwoorde en veilige manier? Tijdens het doorvoeren van maatregelen is het belangrijk dat u de juiste beslissingen neemt. Gebruikt u de juiste materialen om een onveilige bouwsituatie te voorkomen? Neemt u de correcte maatregelen tot verduurzaming? Antwoord op die vragen krijg je als vastgoedbeheerder maar op één manier: door het inschakelen van een onafhankelijk bouwkundig adviesbureau. Woning Advies Nederland is zo’n onafhankelijk adviesbureau én marktleider op het gebied van veiligheid – en verduurzaming van woningen.

Waarom is een onafhankelijk adviesbureau zo belangrijk?

Een onafhankelijk adviesbureau is de eerste organisatie in het bouwproces die een inventarisatie maakt van de woning. De mate van veiligheid wordt vaak bepaald aan de hand van een NEN8025 veiligheidsinspectie. Deze inspectie bestaat uit het controleren van het gas, water en de elektra in een woning. Het belang van een NEN8025 veiligheidsinspectie blijkt uit een casus van de nationale brandweer (casuïstiek uit brandonderzoek, de brandweer).

Casus: Experimenteel bouwen, verassende brand

De casus betreft een tussenwoning in Flevoland uit bouwjaar 2010, met een bouwvergunning uit 2008. De woonkamer heeft een open trap naar de eerste verdieping en de zolder. Die laatste heeft een voorzolder en een zolderkamer. De constructie van de woning bestaat uit omgekeerde breedplaatvloeren, waarbij een deel van de wapening aan onderzijde van plafonds hangt. De woning heeft op de begane grond en eerste verdieping verlaagde plafonds van honingraad kartonplaat, met een oppervlaktelaag van vinylbehang. Verder is de elektriciteit geïnstalleerd met snoeren in plaats van een gewone elektriciteitskabel (VD-draad) en centraaldozen. Er is een rookmelder aanwezig op 220 volt, maar die is gedemonteerd vanwege het schilderen en sauzen van de plafonds. In de woning is één bewoner aanwezig, op de bank in slaap gevallen. Echter in de woning staat een pan op het vuur. Inhoud: maximaal 0,25 liter braadvet. De vlam slaat in de pan en de brand breidt zich razendsnel uit in de afzuigkap en vervolgens naar de WTW (Warmte Terugwin Installatie). Die brengt de helft van de afvoerlucht naar buiten en de andere helft boven het plafond in de woonkamer. In de woonkamer verbrandt ongeveer 10m2 aan het honingraadkartonnen plafond. De afvoerpijp van de lucht (op zolder) is gemaakt van polystreen en verbrand in zijn geheel. Na de flashover wordt de brand op de begane grond geblust door de brandweer via een offensieve binnen inzet, net als de kleine uitbreiding op zolder.

De brand had voorkomen kunnen worden met een NEN8025 veiligheidsinspectie

Na een brand is vaak de vraag: wat is de precieze oorzaak? Na brandonderzoek blijkt al snel dat zich in de woning in Flevoland een zeer onveilige bouwsituatie had voorgedaan. Na de brand is besloten om alle 43 woningen (van dezelfde bouwvergunning) te voorzien van nieuwe plafonds en elektriciteitsbekabeling. De snelheid waarmee de brand zich heeft uitgebreid had simpelweg voorkomen kunnen worden door gebruik van de juiste bouwmaterialen. Door een NEN8025 veiligheidsinspectie, bestaande uit het controleren van het gas, water en elektra in een woning, had de snelheid van uitbreiding van de brand tegengegaan kunnen worden. Woning Advies Nederland voert een NEN8025 veiligheidskeuring vaak uit in combinatie met een brandscan of een CO-meting. Zodoende wordt naast de bouwkundige veiligheid ook het risico van andere levensbedreigende factoren geminimaliseerd.

Contact

Geïnteresseerd in hoe Woning Advies Nederland te werk gaat met betrekking tot de NEN8025 inspectiemethodiek? Lees meer over onze NEN8025 keuringen of neem contact op met onze accountmanager voor meer informatie via dylanbosman@woningadviesnederland.nl .

Altijd op de hoogte blijven?

Geen enkele ontwikkelingen missen in de markt?
Schrijf u hieronder in en blijf op de hoogte!