Nederland heeft meegedaan aan het Europese innovatieprogramma REnnovates. Hierbij zijn, sinds de start in 2015, 249 bestaande Nederlandse huurwoningen getransformeerd naar gasloze nul-op-de-meter woningen. Ook België, Spanje en Polen hebben vergelijkbare verduurzamingen uitgevoerd. Het programma richtte zich dan ook op onderzoek naar de mogelijkheden bestaande woonwijken op een slimme en toekomstbestendige wijze energieneutraal te maken.
De eindresultaten van dit onderzoek zijn onlangs gepresenteerd. De belangrijkste conclusie dat slimme, energieneutrale wijken technisch haalbaar zijn. Minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes vindt dat REnnovates heeft aangetoond dat energieneutraal op de schaal van de wijk mogelijk is: ‘Door initiatieven bij elkaar te blijven brengen en innovaties te stimuleren, kunnen we Nederland wijk voor wijk verduurzamen.’
Sinds de start van REnnovates in 2015 zijn 249 bestaande huurwoningen in Heerhugowaard, Soesterberg/Soest en Woerden gerenoveerd tot gasloze nul-op-de-meter woningen. Er is hiervoor onder meer gebruik gemaakt van zonnepanelen, warmtepompen, thuisbatterijen en een wijkbatterij. Ook staat de betrokkenheid van bewoners centraal. De monitoring van de woningen is zo opgezet dat bewoners goed inzicht hebben in alle energiestromen.
REnnovates richt zich nadrukkelijk op de betrokkenheid van de bewoners. De monitoring van de nul-op-de-meter woningen is zo opgezet dat de bewoner beter inzicht heeft in alle energiestromen. De betrokkenheid van de bewoners is cruciaal om comfortabel, gezond, duurzaam en betaalbaar wonen haalbaar te maken.
Bron: Bouw&Wonen
Altijd op de hoogte blijven?
Geen enkele ontwikkelingen missen in de markt?
Schrijf u hieronder in en blijf op de hoogte!