Wetenschappers aan de University of Massachusetts Amherst zijn erin geslaagd elektriciteit te genereren op basis van vocht in de lucht. Dit is gelukt door een apparaat met gebruik van natuurlijke eiwitten. De ontdekking wordt gezien als een belangrijke ontwikkeling in deze tijd van klimaatverandering en hergebruik van energie.
Het apparaat, de ‘Air-gen’, werkt op basis van een dunne film van nanodraden met eiwitten. De bodem van de film is verbonden met een twee elektroden. De film absorbeert waterdamp uit de atmosfeer en door de reactie met eiwit ontstaat er een elektrische stroom tussen de twee elektroden. Hier is geen speciale atmosfeer voor nodig: de wetenschappers stellen dat zelfs in de woestijn en binnenin gebouwen hiermee elektriciteit kan worden opgewekt. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.
De Air-gen levert voldoende stroom voor kleine apparaten, maar het doel is om de technologie grootschalig in te gaan zetten. Zo zou het systeem in muurverf kunnen worden verwerkt. Wanneer daarmee een huis geschilderd wordt, kan dit deels de eigen energievoorziening verzorgen. Ook willen de wetenschappers werken aan grote generatoren, die puur op basis van de lucht stroom kunnen genereren.
Bron: Telegraaf
Altijd op de hoogte blijven?
Geen enkele ontwikkelingen missen in de markt?
Schrijf u hieronder in en blijf op de hoogte!