Efficiënt energie opwekken met duurzaam zweefvliegtuig

De PowerPlane is een Nederlandse fabricaat. Het is een aan een kabel verbonden volautomatisch zweefvliegtuig dat windkracht overbrengt naar een stroomgenerator op de grond. Hiermee kan veel energie opgewekt worden met een minimum verbruik aan materiaal. Het toestel komt naar verwachting in 2015 op de markt en krijgt een vermogen van 850 kilowattuur.
De makers van dit zweefvliegtuig hebben de doelstelling om in 2018 een dergelijk zweefvliegtuig te ontwerpen wat qua kostenniveau kan concurreren met kolencentrales.

De huidige Powerplane is eigenlijk een zweefvliegtuig dat met een kabel aan een turbine op de grond is vastgemaakt. Doordat het toestel zweeft wordt er kracht uitgeoefend op de turbine die daarmee energie produceert. Eenmaal in de lucht maakt de PowerPlane dezelfde beweging als de wieken van een conventionele windturbine.

Het vliegtuig werkt net iets anders dan eerdere vliegende apparaten die zijn ontwikkeld om windenergie op te wekken. Hierbij werden propellers op de vlieger gebruikt om windenergie op te wekken. De PowerPlane daarentegen maakt gebruik van een generator op de grond.

Volgens de fabrikant heeft deze manier van energie opwekking de potentie om duurzame energie goedkoper te maken dan energie uit fossiele brandstoffen, terwijl de impact op het milieu minimaal is.

Altijd op de hoogte blijven?

Geen enkele ontwikkelingen missen in de markt?
Schrijf u hieronder in en blijf op de hoogte!