WWS (Woningwaarderingsstelsel)
Op basis van het Woning Waarderingsstelsel, ook bekend als WWS, wordt de kwaliteit en de maximale huur van een woning vastgesteld. Over de juistheid van de toepassing van het Woning Waarderingsstelsel bestaat bij zowel de verhuurder (corporatie en particuliere verhuurders) als de huurder nogal eens onduidelijkheid. Woning Advies Nederland helpt zowel de verhuurder als de huurder desgewenst voor een goede vertaling van het WWS naar de juiste huur. Dat voorkomt een hoop ergernis.
WWS voor een transparante huurprijs
Het Woning Waarderingsstelsel brengt dus de kwaliteit van een woning in kaart. Diverse onderdelen, zoals de oppervlakte van een woning en de aangebrachte isolatie, worden op basis van punten beoordeeld. Al deze punten geven uiteindelijk de maximale huurprijs weer. Deze mag nooit hoger zijn dan de vastgestelde maximale huurprijs. Een woning krijgt bijvoorbeeld extra punten toegekend als deze is gelegen in een nette buurt of mooie omgeving.
Het aantal punten wordt vervolgens gekoppeld aan de maximale huur. Valt de huurprijs hoger uit dan toegestaan, dan is er sprake van een onredelijke huurprijs. Daalt de WOZ-waarde van een woning? Dan daalt ook de maximale huurprijs. Indien deze, na daling van de WOZ-waarde, nog steeds rond de maximaal wettelijke huurprijs ligt, dan kan de huurder om huurverlaging vragen. Als de WOZ-waarde stijgt en dus ook de maximale huurprijs, dan kan de verhuurder op grond daarvan geen huurverhoging vragen.
WOZ-waarde vaststellen
Bij alle woningen wordt de WOZ-waarde vastgesteld zoals die na oplevering is bepaald. De onderdelen die de kwaliteit en maximale huur van een woning bepalen zijn onder andere:
- De oppervlakte van vertrekken.
- De oppervlakte van overige ruimten.
- Het aantal door CV verwarmde vertrekken.
- Keukenuitrusting.
- Warmte-isolatie.
- Sanitaire voorzieningen.
- De aanwezigheid van balkon, tuin of terras.
- De grootte van balkon, tuin of terras.
- Soort woning; eengezinswoning of etagewoning.
- Gehandicaptenvoorzieningen.
- Energieprestatie.
Wat betekent de NTA8800 voor de huidige energielabels?
Per 1 januari 2021 verandert de huidige methodiek voor bepaling van de EI (energie-index). Wilt u weten waarom? Download hieronder het rapport.
Uw gegevens zijn veilig!
Vragen over WWS (Woningwaarderingsstelsel)?
Direct antwoord: +31(0)345-729 000
info@woningadviesnederland.nl
Gecertificeerd. Zoals het hoort.

Waarom Woning Advies Nederland?
- Gegarandeerde kwaliteit en service
- Het combineren van veiligheid, onderhoud en duurzaamheid
- Efficiënte werkwijze aan de hand van software
Bel mij terug
Even geen tijd? Geen probleem.
Wij bellen u op een beter moment