Betonrotkeuring

Betonrot wees er snel bij

Betonrot is, hoe graag u dit ook zou willen, soms helaas niet te vermijden. Grotere schade en dus uiteindelijk hogere kosten kunt u voorkomen door Woning Advies Nederland in een zo vroeg mogelijk stadium in te schakelen.

Oorzaak betonrot

In de jaren zestig en zeventig was er een enorme vraag naar woningen. Om hierin te voorzien werden snelle bouwmethoden gerealiseerd. Eén daarvan was het toevoegen van water met calciumchloride aan het beton. Zo kon de productie met het snel uitgeharde beton weliswaar worden verdubbeld, maar anno nu moeten we daar de ‘prijs’ voor betalen.

Ook kunnen er fouten in het ontwerpen en samenstellen van beton zijn gemaakt. Wanneer de vloer of betonnen balk simpelweg te slap is kan het door intensief gebruik langzaam maar zeker afbreken.

Hoe herkent u betonrot?

Betonrot is te herkennen aan afbrokkelende onderdelen aan de onderzijde van het beton. In eerste instantie begint het met donkere vlekken en puntjes, maar mondt, als u niet op tijd bent, al snel uit in enorme roestplekken. Dit komt niet alleen de uitstraling van uw huis maar vooral ook de veiligheid van uw woning niet ten goede. Betonrot kan namelijk gevaarlijke consequenties hebben.

De roestende wapening is niet alleen lelijk. Het is een negatief proces waar tijdig een stokje voor gestoken moet worden. Door roesten wordt het gewapende beton uit elkaar getrokken, met scheuringen en afbrokkelingen als gevaarlijke gevolgen. Uiteindelijk kan de constructie zelfs in elkaar storten.

Repareren

Betonrot is in veel gevallen wel te verhelpen. Het herstellen kan door het losse beton te verwijderen, evenals de roest op de vloerbewapening. Vervolgens moeten het oude beton en wapening herenigd worden met het vers aangebrachte cementmengsel. Door uw beton op tijd door ons te laten controleren voorkomt u het verslechteren van de constructie. Wel is het belangrijk om er op tijd bij te zijn, zodat dit proces definitief stopt.

Advies

Wilt u over dit onderwerp advies ontvangen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of voeg deze dienst toe aan uw gratis adviesplan.