De NTA8800 komt eraan

Op 1 juli 2020 is het zover. Vanaf die datum treedt de NTA 8800 in werking, de nieuwe methodiek voor het berekenen van energielabels. Woning Advies Nederland is hier intern al volop mee bezig. Wij zorgen ervoor dat onze adviseurs vanaf 1 juli volgend jaar volledig geschoold en gekwalificeerd zijn om uw woningen via de NTA 8800 methode op te nemen. Via de NEN is de definitieve NTA 8800 norm gratis te downloaden.

NTA 8800 zal worden gebruikt om de energieprestatie van zowel nieuwbouw als bestaande bouw uit te rekenen. Voor nieuwbouw is van belang dat aan de BENG (Bijna EnergieNeutrale Gebouwen)-eisen wordt voldaan. Indien aanwezig maken ook gebiedsmaatregelen voor energie- en warmtelevering deel uit van de energieprestatie van een gebouw. De energieprestatie van bestaande gebouwen zal vanaf 1 juli 2020 ook met de NTA8800 worden bepaald, dus het energielabel of de Energie-index.

De nieuwe bepalingsmethode is uitsluitend gericht is op gebouwgebonden maatregelen. NTA 8800 is dus niet bedoeld om het werkelijke energiegebruik in te schatten. Dat verbruik is bijvoorbeeld sterk afhankelijk van bewonersgedrag en het aantal gezinsleden. In de nieuwe rekenmethodiek worden meer kenmerken opgenomen. Kunnen bepaalde indicatoren niet opgenomen worden, of kost het erg veel tijd om deze informatie op te nemen? Dan mogen forfaitaire waarden opgenomen worden. Deze forfaitaire waarden zijn een stuk realistischer dan voorheen. Hierdoor leidt de nieuwe methodiek tot een waarde af die dichter bij de werkelijke energieprestatie van de woning ligt.

Bron: EPG

Altijd op de hoogte blijven?

Geen enkele ontwikkelingen missen in de markt?
Schrijf u hieronder in en blijf op de hoogte!