Bouwbedrijven blijven achter met werken in de cloud

Uit onderzoek is gebleken dat momenteel 37 procent van de bedrijven die werkzaam zijn in de bouw in ”de cloud” werkt. Dit is vrij weinig in vergelijking met andere Nederlandse bedrijfstakken. Uit recent onderzoek van Jitscale blijkt namelijk dat 60 procent van de Nederlandse bedrijven gebruik maakt van de cloud. De verwachte groei van het werken in de cloud onder de respondenten is uitzonderlijk: 85 procent verwacht over vijf jaar gebruik te maken van de cloud. De werkzaamheden die men dan voornamelijk in de cloud zal uitvoeren zijn het delen van bestanden om op deze manier beter te kunnen samenwerken.

Op dit moment is het delen van bestanden ook de meest gebruikte toepassing onder de bouwbedrijven die nu de cloud al gebruiken. Het delen van bestanden gebeurt niet alleen met collega’s, maar ook extern dus met mensen van andere bedrijven. Overige veelgebruikte toepassingen zijn het gebruik van opslagcapaciteit, werken aan een bestand in de cloud, de inzet van rekenkracht voor bijvoorbeeld simulaties en het gebruik van specifieke software. Een derde van de ondervraagde bedrijven verwacht over vijf jaar ook gebruik te maken van deze laatstgenoemde toepassingen.

Naamloos2

De respondenten realiseren zich dat hun branche, de bouw, enigszins achterloopt ten opzichte van andere branches als het gaat om werken in de cloud. Dat de bouwsector het werken in de cloud nog niet zo enthousiast omarmd heeft vindt zijn redenen waarschijnlijk in het feit dat de cloud door 36 procent van de respondenten als minder veilig en door 46 procent van de respondenten als privacygevoelig wordt ervaren. Voordelen als de grenzeloze rekenkracht en weinig onderhoud worden momenteel nog niet door alle respondenten erkend.

Woning Advies Nederland B.V. is in de cloud gaan werken direct na de introductie van de iPad 2, een apparaat dat de juiste mogelijkheden en veiligheden hiervoor bood. Het opstarten, de denk- en werkwijze rondom werken in de cloud had zo zijn problemen, maar de oplossingen en voordelen wonnen hier ruimschoots van. Zo zijn wij efficiënter gaan werken waardoor er meer tijd per dag overbleef wat de kwaliteit van onze diensten aanzienlijk ten goede kwam. We kunnen onze klanten nu sneller voorzien van rapportage en bevindingen uit het werk.

Altijd op de hoogte blijven?

Geen enkele ontwikkelingen missen in de markt?
Schrijf u hieronder in en blijf op de hoogte!