Beter energielabel zorgt voor hogere huizenprijs

Een energiezuinig huis verdient zich terug bij de verkoop. Dat blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB). Sinds woningeigenaren bij verkoop verplicht hun woning moeten voorzien van een energielabel, is te zien dat een beter (hoger) energielabel zorgt voor een hogere huizenprijs. Voor woningen met een lagere Energie-Index (EI) geldt het omgekeerde: die worden met korting verkocht.

Huizen met energie label A, B of C worden met een premie van bijna 4.000 euro tot 6.000 euro verkocht ten opzichte van woningen met een D-label. Woningen met een E-, F-, of G-label gaan volgens het DNB-onderzoek voor significant minder geld van de hand dan D-woningen. Dat loopt op tot een korting van gemiddeld 13.500 euro voor huizen met label G ten opzichte van een D-label.

Over het algemeen komen de hogere prijzen redelijk overeen met zowel de investeringskosten als de energiebesparing. Uitzondering zijn woningen met energielabel A. Daarvan zijn de investeringen voor verduurzaming bijna twee keer zo hoog als de besparingen. De premie in de vorm van een hogere verkoopwaarde ligt dichter bij de opbrengst van energiebesparingen.

Bron: DNB

Altijd op de hoogte blijven?

Geen enkele ontwikkelingen missen in de markt?
Schrijf u hieronder in en blijf op de hoogte!