Besparing na verduurzaming in vergoedingentabel

Alle woningcorporaties zijn bezig met de verduurzaming van hun woningbezit. Vaak wordt aan huurders een vergoeding doorberekend voor deze verduurzaming in de vorm van een huurverhoging. Verduurzaming leidt meestal tot een lagere energierekening, echter, is het voor huurders vaak niet duidelijk hoeveel ze daadwerkelijk kunnen besparen. Daarom is in het Sociaal Huurakkooord een vergoedingentabel opgenomen. Hierin is de gemiddelde besparing bij diverse labelstappen te zien. Zo kan een bewoner wiens woning van label D naar A+ gaat een besparing van 50 euro per maand verwachten.

De vergoedingentabel is een uitgangspunt voor onderhandelingen tussen huurders en verhuurder over de huurverhoging na verduurzaming. Het gebruik ervan is niet verplicht. Echter, meestal blijkt uit de tabel dat huurders er ondanks huurverhoging na verduurzaming gemiddeld niet op achteruit gaan in woonlasten.

De opstellers van de tabel, Woonbond, Aedes en het ministerie van BZK, zullen de tabel de komende tijd verder uitwerken. De tabel is nu nog gebaseerd op energielabels. In de toekomst komt hier de BENG-methodiek (Bijna Energieneutrale Gebouwen) voor in de plaats.

Bron: Aedes

Altijd op de hoogte blijven?

Geen enkele ontwikkelingen missen in de markt?
Schrijf u hieronder in en blijf op de hoogte!